Științescu in the (Smart) City
November 10, 2017

În 7 noiembrie, ne-am dat întâlnire cu pasionații de știință și tehnologii digitale la Științescu in the (Smart) City, pentru a pune la cale Științescu Sibiu 3.0 și a vedea cum fiecare dintre noi poate contribui la formarea noilor generații de inovatori ai orașelor sec. XXI, prin intermediul acestuia. Științescu Sibiu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale, care stârnesc pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani, iar ediția 3.0, din 2017, pune accent pe ideea de Smart City.

Foto: Gabriela Cuzepan

Smart City-ul sincronizează necesitățile locuitorilor legate de mediul ambiant, cu ajutorul datelor colectate prin intermediul noilor tehnologii. Astfel, tehnologia devine o cale spre orașe mai prietenoase și mai eficiente cu cei care le trec pragul, folosind în mod mai inteligent resursele disponibile. Înțelegerea modului în care funcționează atât orașele, cât și tehnologiile, devin pietre de temelie în dezvoltarea urbei și a locuitorilor ei.

Foto: Gabriela Cuzepan

În cadrul întâlnirii, am povestit despre modul în care educația se împletește cu ideea de Smart City și necesitatea de a dezvolta abilități de care vor avea nevoie adulții de mâine, precum și de plaja largă a problemelor care își așteaptă soluționatorii. „Obiectivul nostru este să facem niște primi pași către Smart City. Conceptul se leagă de administrația publică din oraș, dar ar trebui să fie un proiect care să aducă cetățenii unui oraș împreună”, a menționat Ciprian Ciocan, directorul Fundației Comunitare Sibiu.

De asemenea, educatori de la edițiile precedente, de la Clubul Micilor Electroniști, Brocom Design, precum și artistul Ștefan Crețu, au împărtășit experiențele lor.

Foto: Gabriela Cuzepan

Prin intermediul proiectelor de la Științescu, dorim să contribuim la formarea unor generații de cetățeni care înțeleg cum se dezvoltă orașele în mod sănătos și înțeleg că au potențialul și capacitatea de a contribui la conturarea acestora. Cu ajutorul acestora, dorim ca tinerii și copiii să înțeleagă și să experimenteze modul în care funcționează tehnologia modernă care ne înconjoară, dincolo de interfața cu care interacționăm. Dorim să-i impulsionăm să treacă din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potențial de inovator.

Foto: Gabriela Cuzepan

Amintim că, doritorii pot aplica la Științescu 3.0 până la 1 decembrie 2017, ora 11:59 AM. În caz că  au nevoie de sprijin în scrierea proiectului, suntem alături. În perioada dintre data lansării acestei ediții a Fondului Științescu și termenul limită pentru depunerea proiectelor (respectiv 20 octombrie 2017 – 01 decembrie 2017), echipa FCS va organiza consultări cu cei care vor să depună aplicații, la care îi încurajăm să participe. În acest sens, este nevoie să ne anunțe la adresa de mail ana.bugneriu@fundatiacomunitarasibiu.ro

Foto: Gabriela Cuzepan

Mai multe detalii despre Științescu Sibiu 3.0 și cum aplicați aici: sibiu.stiintescu.ro.

Foto: Gabriela Cuzepan

Fondul Științescu 3.0 este implementat în Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR împreună cu partenerii locali Wenglor, Visma Software, Smart Bill, Bearing Point, IQUEST, NTT Data, Gama IT, Universitatea Lucian Blaga Sibiu.