30 octombrie 2024
Lansare înscriere proiecte pentru Științescu 2024-2025
30 oct. - 22 nov. 2024
Consultări cu echipele de proiect
Luni, 25 nov. 2024, ora 12pm (la prânz)
Termenul limită pentru depunerea proiectelor
05 decembrie 2024
Anunțarea proiectelor selectate
06-13 decembrie 2024
Semnarea contractelor de finanțare
13 decembrie 2024 – 16 iunie 2025
Implementarea proiectelor
30 iunie 2025
Termenul limită pentru depunerea rapoartelor
01-31 august 2025
Eveniment final – prezentare rezultate

Ce este Științescu?

Ești pasionat de științele exacte? Vrei să le transmiți și altora pasiunea ta și să le arătaţi cum pot să învețe cu plăcere? Îți oferim ocazia să stârnești curiozitatea pentru științe printr-un proiect educațional finanțat de Fundația Comunitară Sibiu, prin Fondul Științescu.

Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor cu vârste între 6 şi 19 ani. 

Căutăm profi deschiși la minte, părinți implicați, elevi de liceu, studenți, specialiști în domeniile STEAM (ingineri, programatori, cercetători, muzeografi etc.) care să propună proiecte creative, inovative și care să facă pasiunea voastră pentru educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) „contagioasă”. Ne dorim echipe multidisciplinare de aplicanți, care să faciliteze accesul copiilor și tinerilor din orașul Sibiu, mediul rural și urban mic al județului Sibiu la educaţia STEAM. 

În contextul actual, AI devine din ce în ce mai relevantă în multiple industrii, educație și cercetare, iar integrarea acesteia ar putea îmbogăți formarea elevilor și studenților, pregătindu-i pentru viitoarele provocări tehnologice. Forumul Economic Mondial estimează ca 40% din angajați sunt expuși la sau interacționează cu tehnologii AI în activitatea zilnică. Astfel, începând cu această ediție direcția AI devine și ea o parte a Fondului Științescu Sibiu, care va fi un catalizator pentru dezvoltarea abilităților tehnice și de inovare ale tinerilor și ar putea contribui la formarea unui ecosistem educațional mai conectat la cerințele viitorului.

Proiecte pe care le propuneți pot ajuta elevii să se familiarizeze și să înțeleagă aplicativitatea inteligenței artificiale, prin utilizarea programelor, aplicațiilor etc. de AI. De asemenea, fondul este deschis și pentru proiecte care  ajuta elevii să descopere miracolele naturii, să arunce o privire în viitor, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire și ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI. Totusi, încurajăm proiecte inovatoare care pun un accent consistent pe AI. 

Fondul Științescu Sibiu 7.0 este implementat de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR – Federația Fundațiile Comunitare din România, împreună cu partenerii locali Fundația Bosch România și Visma Sibiu, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. 

 

Ce oferim prin acest program de finanțare?

Fundația Comunitară Sibiu va oferi granturi (finanțări nerambursabile) pentru echipe formate din profesori, părinți, elevi de liceu, studenți și/sau specialiști din domeniile STEAM, care își doresc să creeze, în școlile și liceele Sibiului, atât din urban, cât și rural proiecte educaționale care stimulează pasiunea pentru științe în rândul copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. 

În afară de finanțare, oferim celor interesați să deruleze astfel de proiecte instruire și consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor. 

Membrii echipei FCS vor oferi suport echipelor de proiect pentru comunicare, motivarea şi implicarea elevilor şi management de proiect. De asemena, FCS va oferi gratuit consiliere atât în faza de pregătire a proiectelor, cât și în perioada de implementare.

 

Ce ne propunem?

 

Pe termen scurt, vrem ca inițiativele și proiectele finanțate să arate că științele sunt interesante și incitante, că reprezintă o lume fascinantă care merită să  fie prezentată cu pasiune și descoperită cu entuziasm de către copii şi tineri, atât în cadrul școlii, cât și în afara acesteia.

Pe termen mediu, vrem ca proiectele pe care le finanțăm să-i ajute pe elevi să înțeleagă utilitatea științelor în viața de zi cu zi și că învățarea științelor le va fi de folos pentru alegerea unei cariere în domeniul STEAM.

Pe termen lung, vrem să generăm cu ajutorul Fondului Științescu o schimbare sistemică în România în ceea ce privește dezvoltarea educației STEAM, în acord cu abilităţile şi cunoştinţele necesare următoarei generaţii de inovatori. Alba poate deveni astfel un centru al inovaţiei în educaţia pentru ştiinţe.

 

Ce abilități dorim să dezvoltăm?

Vrem să contribuim la formarea copiilor şi tinerilor pentru viitor. În acest spirit, ne dorim ca proiectele propuse spre finanțare să le cultive:

  • Curiozitatea și imaginația
  • Gândirea critică și capacitatea de rezolvare a problemelor complexe
  • Colaborarea în rețele și leadership prin influență
  • Cunoștințe de programare și o înțelegere generală asupra noilor tehnologii
  • Adaptabilitatea, flexibilitatea cognitivă
  • Atitudine proactivă, spirit de inițiativă și antreprenoriat
  • Autonomia în învățare
  • Accesarea și analiza informației
  • Comunicarea eficientă
  • Abilitățile sociale și empatia
  • Responsabilitatea socială și etică

 

Cum trebuie să arate cluburile pe care le finanțăm?

Pe baza consultărilor preliminare cu mai multe categorii de posibili participanți, ne așteptăm să primim și să selectăm proiecte din următoarele categorii (lista este orientativă și ilustrativă):

  • Proiecte care încurajează elevii să se familiarizeze și să înțeleagă aplicativitatea inteligenței artificiale, prin utilizarea programelor, aplicațiilor etc. de AI;
  • Proiecte educaționale care includ activități de tipul “do-it-yourself” în domenii cum ar fi electronică, robotică, printare 3D și activități legate de meșteșuguri și arte;
  • Evenimente care promovează educația pentru științe și tehnologie (târguri, expoziții, tabere, competiții pentru elevi, expediții, drumeții);
  • Aplicații practice și experimente inedite care ilustrează conceptele teoretice din știință;
  • Inițierea și dotarea de cluburi de programare și robotică în școli sau spații educaționale alternative;
  • Activități din domeniul ecologiei și a protecției mediului;
  • Programe educaționale non-formale (peer learning, schimburi de experiență);
  • Proiecte care stimulează gândirea științifică și care îi transformă pe elevi din consumatori în creatori de tehnologie.

 

Vom finanţa proiecte care promovează:

  • Inovarea și creativitatea
  • Implicarea activă a copiilor și tinerilor, cu participarea în egală măsură a fetelor și băieților
  • Interdisciplinaritatea
  • Motivația intrinsecă
  • Colaborarea și spiritul de echipă
  • Dezvoltarea de abilități, mai degrabă decât transmiterea de informații

Nu încurajăm proiectele care promovează discriminarea de orice fel și care îngrădesc sau limitează accesul elevilor/tinerilor la învățarea prin experimentare și nu finanțăm proiecte cu caracter comercial.

 

Ce buget avem?

Bugetul total al acestei ediții este de 99.000 lei. Valoarea maximă a unei finanțări poate fi de 15.000 lei/proiect. În funcție de evaluarea juriului, bugetul propus poate suferi modificări..

 

Cine poate aplica?

  • Profesori și învățători (individual sau în echipă);
  • Echipe mixte compuse din elevi, profesori sau studenți;
  • Echipe de pasionați ai științelor din medii profesionale diverse (ingineri, programatori, muzeografi, cercetători, biologi, fizicieni, chimiști, artiști pasionați de STEAM etc.);
  • Organizații neguvernamentale, inclusiv asociații de părinți și absolvenți;
  • Echipe compuse din elevi de liceu sau de studenți.

Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect. Aplicanții pot face parte din mai multe echipe, însă nu pot avea rolul de coordonator decât într-un singur proiect. 

Beneficiarii cluburilor trebuie să fie localizaţi în județul Sibiu.

Fiecare aplicant poate depune mai multe proiecte, însă va primi finanțare pentru un singur proiect. Aplicanții pot face parte din mai multe echipe, însă nu pot avea rolul de coordonator decât într-un singur proiect. 

 

Ce tipuri de cheltuieli acoperim?

Pentru buna derulare a proiectelor selectate pot fi acoperite cheltuieli precum:

  • Achiziții de echipamente, tehnologii și materiale didactice (kituri de experimente, kituri de roboți, tablete etc.);
  • Achiziţii de licenţe software şi servicii educaţionale online;
  • Consumabile (hârtie pentru imprimantă și flipchart, toner, dosare etc.);
  • Producţie de materiale didactice (inclusiv materiale online, dezvoltare software, animaţii si materiale video);
  • Cheltuieli de coordonare și management de proiect – nu mai mult de 30% din bugetul total, inclusiv taxe și impozite.
  • Onorarii traineri, invitaţi;
  • Cheltuieli de comunicare și promovare (design și multiplicare pentru materiale tipărite, dezvoltare și actualizare de site, blog etc., recomandăm să nu includeți printarea de flyere din rațiuni de sustenabilitate);
  • Cheltuieli specifice care se justifică prin natura proiectului.  

Cheltuielile pentru achiziția de echipamente, tehnologii şi materiale didactice pentru dotarea laboratoarelor, bibliotecilor sau a altor spaţii educaţionale sunt eligibile numai dacă proiectul include o componentă principală educațională bazată pe implicarea activă a elevilor.

 

Cum aplici?

Completează formularul disponibil pe sibiu.grantmanager.ro până în data de 25 noiembrie 2024, ora 12.00 pm (la prânz).

Instrucțiuni pentru a aplica la fondul Științescu Sibiu prin platforma sibiu.grantmanager.ro le poți accesa aici Instrucțiuni aplicare prin platforma sibiu.grantmanager.ro



Cum facem selecția proiectelor?

Selecția proiectelor va fi făcută de un juriu independent, format din experți în educație, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi persoane active din comunitatea locală.

 

Care sunt criteriile de evaluare?

Evaluarea cererilor de finanțare se va face în două etape. În prima etapă, echipa Fundației Comunitare Sibiu va evalua eligibilitatea proiectelor, pe baza următoarelor criterii:

  • aplicația a fost trimisă în termenul limită stabilit, folosind formularul disponibil pe platformă sibiu.grantmanager.ro
  • activitățile se vor desfășura în orașul Sibiu sau mediul rural și urban mic al județului (ex. Agnita, Mediaș, Cisnădie, etc.);
  • cei care propun proiectul fac parte din categoriile eligibile;
  • beneficiarii sunt din orașul Sibiu și județul Sibiu;
  • activitățile propuse sunt relevante pentru scopul și obiectivele programului pe termen scurt, mediu şi lung;
  • suma solicitată se încadrează în limitele precizate în prezentul Ghid de finanțare;
  • proiectul nu promovează discriminarea de orice fel, prozelitismul religios, pseudoștiința, ideile extremiste, terorismul;
  • durata de implementare a proiectului se încadrează în perioada prevăzută în Ghid;
  • proiectul conține măsuri care asigură tuturor participanților siguranța participării la proiect;

Proiectele declarate eligibile în această primă etapă vor intra în a doua etapă a evaluării, care va fi făcută de comitetul de selecție pe baza unei grile de evaluare. Fiecare proiect va fi punctat pe baza următoarelor criterii:

  • inovaţie (proiectul propune idei și metode noi în predarea și învățarea disciplinelor STEAM, folosește tehnologii de ultimă generație);
  • relevanță (proiectul contribuie prin obiectivele sale la realizarea obiectivelor Fondului Științescu, detaliate în secţiunea Ce ne propunem?);
  • metodologie (activitățile sunt descrise detaliat, modul de implementare este clar prezentat, proiectul conduce la dezvoltarea abilităților pe care vrem să le dezvoltăm în rândul copiilor și tinerilor);
  • coerenţă (obiectivele, activitățile, rezultatele și bugetul sunt bine corelate);
  • eficiență (resursele financiare și umane sunt alocate rațional, bugetul este realist, detaliat și permite atingerea rezultatelor propuse).

Cum primești finanțarea?

Finanţările se vor derula pe baza unui contract semnat cu Fundația Comunitară Sibiu, care prevede drepturile și responsabilitățile ambelor părți. 

Sumele finanțărilor vor fi acordate prin transfer bancar, în contul organizației / reprezentantului grupului informal, în termen de 5 zile de la semnarea contractului. 

Raporturile contractuale se vor încheia prin aprobarea de către Fundaţia Comunitară Sibiu a raportului final (narativ şi financiar), prezentat de organizaţia / grupul informal / echipa finanţată.

 

Cine primeşte finanțarea?

  • Profesorul sau învăţătorul, în cazul finanţărilor individuale;
  • Coordonatorul echipei, ca reprezentant legal, în cazul grupurilor informale de pasionați de știință și tehnologie;
  • Organizațiile neguvernamentale;
  • Organizaţiile neguvernamentale gazdă sau un profesor coordonator în cazul echipelor de elevi de liceu.

Care este calendarul programului Științescu Sibiu 5.0?

  • Lansarea ediției a 7-a a Fondului Științescu Sibiu: 30 octombrie 2024
  • Sesiuni consultări scriere proiecte: 30 octombrie – 22 noiembrie 2024
  • Termen limită înscrieri de proiecte: luni, 25 noiembrie 2024
  • Perioadă evaluare proiecte: 26 noiembrie – 3 decembrie 2024
  • Anunțare proiecte câștigătoare: 5 decembrie 2024
  • Contractare și finanțare: 6-13 decembrie 2024
  • Perioadă implementare proiecte: 13 decembrie 2024 – 16 iunie 2025
  • Termen limită de depunere a rapoartelor către FCS: 30 iunie 2025

În perioada 30 octombrie – 22 noiembrie 2024, echipa FCS va organiza consultări online cu organizațiile, persoanele fizice și echipele care vor să depună aplicații. 

Înainte de a aplica, vă încurajăm să participați la sesiuni de consultare. Pentru programarea acestora ne puteți contacta la proiecte@fundatiacomunitarasibiu.ro.

*Calendarul de mai sus este orientativ. Dacă apar schimbări acestea vor fi comunicate din timp.

 

Cum recomandăm să-ți promovezi proiectul?

Echipa Fundației Comunitare Sibiu va pune la dispoziția echipelor de proiect un template grafic care va fi folosit pentru comunicarea proiectelor. Template-ul va include sigla programului, a Fundației Comunitare Sibiu și a finanțatorilor și va conține textul “Proiect finanțat prin Fondul Științescu.” 

Înainte de publicarea/diseminarea materialelor, echipele trebuie să ne trimită materialele vizuale pentru feedback.

Fiecare proiect va trebui să deschidă cel puțin un canal de comunicare & promovare online – pagină de Facebook, instagram, TikTok, site, blog etc. Încurajăm membrii echipelor să implice beneficiarii cluburilor în gestionarea paginilor, dacă este posibil.

 

Ce rapoarte așteptăm după încheierea proiectului?

La sfârșitul implementării proiectului, fiecare echipă de proiect va pregăti un raport narativ și un raport financiar, care vor conține următoarele tipuri de informații:

  • raportul narativ: cum s-a desfășurat proiectul, care au fost rezultatele (cantitative şi calitative), care au fost lecțiile învățate din implementare;
  • raportul financiar: dovezi justificative (copii după documentele fiscale, centralizator cheltuieli) pentru felul în care au fost cheltuite fondurile.

Se va completa și o declarația pe proprie răspundere (ce necesită a fi autentificată la notar) cu privire la implementarea proiectului.

Echipa FCS va organiza pentru echipele proiectelor selectate o sesiune de instruire referitoare la raportare și comunicare şi vor fi puse la dispoziţie formulare standard pentru raportare și formularul pentru declarația pe proprie răspundere.



Unde găsești informații suplimentare și noutăți despre program?

nde găsești informații suplimentare și noutăți despre program?

Aici puteți consulta o serie de proiecte care au fost finanțare în trecut prin Fondul Științescu Sibiu și Alba:

Vă urăm multă baftă!

 

Înscrierile aplicațiilor pentru Fondul Științescu Sibiu 7.0 se pot face până în 25 noiembrie, ora 12:00 (la prânz), intrând pe platforma: https://sibiu.grantmanager.ro/.

Amintim că în perioada 30 octombrie –  22 noiembrie 2024, echipa FCS va organiza consultări cu organizațiile, persoanele fizice și echipele care vor să depună aplicații. Înainte de a aplica, vă încurajăm să participați la sesiunile de consultare. Pentru programarea acestora ne puteți contacta la proiecte@fundatiacomunitarasibiu.ro.

Mult succes!