Start înscrieri Fondul Științescu 3.0!
October 20, 2017

Update: Termenul limită pentru depunerea proiectelor a fost prelungit până la 1 decembrie 2017, ora 11:59 AM

 

Fundația Comunitară Sibiu lansează a treia ediție a Fondului Științescu Sibiu – program de finanțare pentru proiecte educaționale, care stârnesc pasiunea pentru științe și tehnologie a copiilor și tinerilor între 6 și 19 ani. Căutăm proiecte inovatoare, care să facă pasiunea voastră „contagioasă” pentru educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică). Proiectele pe care le propuneți pot ajuta elevii să arunce o privire în viitor și să-și imagineze ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să învețe cu pasiune științele exacte, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.

Fondul Științescu este implementat în Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR împreună cu partenerii locali Wenglor, Visma Software, Smart Bill, Bearing Point, IQUEST, NTT Data, Gama IT, Universitatea Lucian Blaga Sibiu.

 

Cine poate aplica?

Ne plac oamenii pentru care pasiunea este un ingredient de bază în ceea ce fac. Dar și cei care mănâncă ultimele noutăți din știință și tehnologie la micul dejun. Indiferent dacă știi să-ți ușurezi viața, dezvoltând aplicații mobile, sau gândul la cum corelezi datele colectate cu un espressor mai „deștept” nu-ți dă pace să dormi, te vedem cu mantia de educator Științescu. Ne bucurăm și dacă știi să explici în mod interactiv cum funcționează lucrurile cu care interacționăm zi de zi.

Credem cu tărie că experiență în educație este opțională, atâta timp cât vorbește pasiunea din tine. Iar pe parcurs, te ajutăm noi s-o traduci mai bine pe înțelesul celor cu care îți propui să lucrezi. O aplicăm și la experiența în scrierea proiectului, atâta timp cât știi ce vrei și poți să faci. În ceea ce ține de vârstă, te așteptăm și dacă ai 17 ani, și 70.

 

Ce fel de proiecte așteptăm?

Vom finanța proiectele care ajută copiii și tinerii să devină conștienți de felul în care știința explică fenomenele care pun în mișcare orașul și mediul din jurul lor și le dezvoltă abilitățile de a identifica și rezolva problemele lui, folosind tehnologie de ultimă generație.

În contextul schimbărilor accelerate din domeniul tehnologiei, al evoluției inteligenței artificiale și al schimbărilor radicale care vor surveni pe piața muncii, drept rezultat al primelor, la ediția din 2017, Științescu își propune să contribuie în mod deosebit la dezvoltarea abilităților care vor fi necesare în zona resurselor umane în următorii ani. Se consideră că, în 2020, vor prima trăsături precum creativitatea, gândirea critică, abilitățile de soluționare a problemelor complexe sau coordonarea activităților cu alții.

Cu ajutorul proiectelor pe care le propuneți, dorim ca tinerii și copiii să înțeleagă și să experimenteze modul în care funcționează tehnologia modernă care ne înconjoară, dincolo de interfața cu care interacționăm. Dorim să-i impulsionăm să treacă din rolul consumatorului pasiv, în cel cu potențial de inovator.

De asemenea, la a treia ediție, Științescu pune accent pe noile tehnologiile digitale, care pun în mișcare Smart City-ul, la dezvoltarea cărora putem contribui împreună. Smart City-ul sincronizează în mod mai armonios necesitățile locuitorilor cu mediul ambiant, cu ajutorul datelor colectate prin intermediul noilor tehnologii. De la fluidizarea traficului și iluminat stradal bazate pe diverși senzori, la construirea blocurilor în modalități care permit folosirea la maxim a energiei solare, orașele smart vin cu o paletă largă de necesități care așteaptă să fie identificate în mod corect și soluționate. Astfel, tehnologia devine o cale spre orașe mai prietenoase și mai eficiente cu cei care le trec pragul, folosind în mod mai inteligent resursele disponibile. Iar înțelegerea modului în care funcționează atât orașele, cât și tehnologiile, devin pietre de temelie în dezvoltarea urbei și a locuitorilor ei. Prin intermediul proiectelor de la Științescu, unde participanții fie „descompun” skateboard-uri și trotinete inteligente, fie construiesc stații meteo pe bază de Arduino, dorim să contribuim la creșterea unor generații de cetățeni care înțeleg cum se dezvoltă orașele și înțeleg că au potențialul să contribuie la conturarea acestora.

Pentru inspirație puteți explora cele 26 de proiecte implemetate până acum la edițiile 2015 și 2016.

 

Care este valoarea finanțării?

Bugetul total al programului Științescu este de 120.000 (o sută douăzeci de mii) de lei, care va fi împărțit după cum urmează:

  • Concurs de proiecte pe bază de aplicații – 70.000 lei, pe 2 categorii:
    • Proiecte mici: 1.000-6.000 lei (proiecte implementate de elevi de liceu);
    • Proiecte medii: 6.001-14.000 lei;
  • Finanțare proiecte de infrastructură în domeniul STEAM – 50.000 lei:
    • Rețeaua de școli de programare CoderDojo;
    • Proiect de dezvoltare organizațională pentru Științescu Hub;

Educatorii de la edițiile precedente au demonstrat că și la 17 ani, cu 1000 de lei poți iniția zeci de copii în lumea roboticii, iar un Arduino sau Raspberry Pi sunt mai accesibile ca oricând.

 

Cum aplici?

În primul rând, te rugăm să parcurgi ghidul nostru, unde afli detalii care te vor ajuta în clarificarea ideilor, după care completează fomularul de aplicare de pe site.

Credem că lumea de astăzi are nevoie de spațiu pentru a încerca să transmiți cunoștințele din domeniul de care ești pasionat, privind lucrurile din perspective inedite. Și mereu vor exista probleme care-și vor așteaptă soluționatorii.

 

Care este termenul limită pentru a aplica?

Așteptăm cu nerăbdare să aflăm ideile care vă vin, dar aveți timp să le puneți pe foaie până în 01 decembrie 2017, ora 11:59 AM. În caz că  aveți nevoie de sprijin în scrierea proiectului, suntem alături. În perioada dintre data lansării acestei ediții a Fondului Științescu și termenul limită pentru depunerea proiectelor (respectiv 20 octombrie 2017 – 01 decembrie 2017), echipa FCS va organiza consultări cu organizațiile, persoanele fizice și echipele care vor să depună aplicații, la care vă încurajăm să participați. Important este să ne anunțați la adresa de mail ana.bugneriu@fundatiacomunitarasibiu.ro