Vrei să deschizi un club de robotică și programare într-o școală de cartier?
September 20, 2022

Actualizare: am prelungit termenul limită de aplicare până vineri, 14 octombrie, ora 12:00 (la prânz).


Ești pasionat de științele exacte și îți surâde ideea de a deschide un club de robotică și programare într-o școală de cartier din Sibiu? Îți oferim ocazia s-o faci alături de alți oameni faini, printr-o finanțare din partea Fundației Comunitare Sibiu, prin Fondul Științescu 5.0.

 

Căutăm profi deschiși la minte, părinți implicați, elevi de liceu, studenți, specialiști în domeniile STEAM (ingineri, programatori, cercetători, muzeografi etc.) care să creeze în școlile de cartier ale orașului cluburi de robotică ce stimulează pasiunea copiilor pentru tehnologie. Experiențele acumulate într-un astfel de club pot ajuta elevii să arunce o privire în viitor și să-și imagineze ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, dezvoltându-şi abilităţile necesare generaţiei de inovatori ai secolului XXI.

 

Ne dorim echipe multidisciplinare de aplicanți, care să faciliteze accesul copiilor din cartierele orașului la noile tehnologii și practici educaționale. La această ediție vom pune accent pe școlile care nu au beneficiat în trecut de oportunități educaționale și de finanțări externe.

 

Cu ajutorul cluburilor de robotică și programare, dorim ca cei mici să înțeleagă și să experimenteze modul în care funcționează tehnologia modernă. Dorim să-i impulsionăm să treacă din rolul consumatorului pasiv al tehnologiei, în cel cu potențial de creator și inovator,  să le punem la dispoziție instrumentele educaționale cu ajutorul cărora pot învăța în mod autonom să construiască și să programeze roboți.

 

Fondul Științescu 5.0 este implementat în Sibiu de Fundația Comunitară Sibiu (FCS), în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR, împreună cu partenerul local wenglor Romania.

 

 

Cine poate aplica?

 

Echipele de aplicanți trebuie să fie alcătuite din minim 3 membri adulți (peste 18 ani), dintre care minim un membru trebuie să fie profesor la școala în care urmează să se desfășoare clubul. Înaintea exprimării intenției de a intra în concursul de finanțare, echipele trebuie să primească aprobarea conducerii școlii în care doresc să își desfășoare activitatea clubului. Din echipa de proiect mai pot face parte:

 • Pasionați de știință și tehnologie (ingineri, programatori, freelanceri, muzeografi);
 • Reprezentanți din organizații neguvernamentale;
 • Elevi de liceu;
 • Studenți;
 • Profesori și învățători;
 • Personal auxiliar din școli.

Echipa de proiect trebuie să aloce săptămânal minim 2 ore pentru desfășurarea clubului.

Beneficiarii cluburilor trebuie să fie localizaţi în cartierele Sibiului, iar aplicanții pot proveni și din alte localități.

Școlile eligibile și organizațiile care pot face parte din echipele de implementare ale cluburilor:

 

I. Școli eligibile în care se pot înființa cluburi de robotică

 

Şcoala Gimnazială Nr. 1 Sibiu
Şcoala Gimnazială Nr. 8 Sibiu
Şcoala Gimnazială Nr. 10 Sibiu
Şcoala Gimnazială Nr. 11 Sibiu
Şcoala Gimnazială Nr. 12 Sibiu
Şcoala Gimnazială Nr. 13 Sibiu
Şcoala Gimnazială Nr. 18 Sibiu
Şcoala Gimnazială Nr. 21 Sibiu
Şcoala Gimnazială Nr. 23 Sibiu
Şcoala Gimnazială Nr. 25 Sibiu
Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici” Sibiu
Şcoala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu
Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazu” Şelimbăr
Şcoala Gimnazială „Radu Selejan” Sibiu
Şcoala Gimnazială „Regele Ferdinand” Sibiu
Şcoala Primară „Andreiană” Sibiu
Centru Școlar pentru Educație Incluzivă Nr.1
Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.2 Sibiu
 

II. Exemple de organizații care pot fi membre în echipele de implementare a cluburilor de robotică 

Centrul Cultural German
Șura Culturală Gușterița
Muzeul ASTRA Sibiu
Științescu Hub
Licee sibiene
Facultăți din Sibiu
Școala de Design Thinking – ULBS D-School

 

 

Cum trebuie să arate cluburile pe care le finanțăm?

 

 • Tema lor trebuie să fie programarea și robotica
 • În aceste cluburi, copiii se familiarizează cu tehnologii de ultimă generație, cum ar fi Internet of Things (IoT), Arduino, RaspberryPi, Inteligență Artificială (AI), aplicații mobile (smartphone, tablete etc.), realitate augmentată și virtuală, senzori, drone, limbaje de programare moderne etc., prin programarea kiturilor de robotică alese;
 • Cluburi își propun să creeze o atmosferă relaxată și destinsă pentru copii, în care aceștia să poată experimenta învățarea în ritmul propriu și în mod autonom;
 • Intervențiile adulților în procesul de învățare sunt minime și se fac doar la solicitarea copiilor;
 • Cluburi care încurajează participarea în egală măsură a fetelor și băieților;
 • Motivația principală a copiilor care participă trebuie să fie plăcerea lor de a fi acolo;
 • Echipa clubului să asigure funcționarea sa constantă și pe termen lung.

 

Care este valoarea finanțării?

 

Bugetul total al acestei ediții este de 85.749 de lei. Valoarea maximă a unei finanțări poate fi de 15.000 lei.

 

Cum aplici?

 

În primul rând, este nevoie să parcurgi ghidul nostru (link), unde vei afla detaliile care te vor ajuta în clarificarea ideilor. Descarcă formularul de aplicare (link) pentru a putea redacta în liniște. Și când totul e gata, completează (cu copy-paste) formularul de pe site, pe care-l găsești pe sibiu.stiintescu.ro/detalii-inscriere.

 

 

Care este termenul limită pentru a aplica?

 

Așteptăm cu nerăbdare să citim aplicațiile, dar poți să ne-o trimiți până cel târziu în data de 10 octombrie 2022, ora 23.59  14 octombrie, ora 12:00 (la prânz).

 

Amintim că suntem alături dacă ai nevoie de sprijin în scrierea proiectului. În perioada 20 sept. – 5 oct., echipa FCS va organiza consultări cu organizațiile, persoanele fizice și echipele care vor să depună aplicații, la care te încurajăm să participi. Este nevoie doar să ne anunți la adresa de mail proiecte@fundatiacomunitarasibiu.ro, pentru a face o programare. Tot acolo poți trimite și vreo întrebare, dacă ai nelămuriri pe parcurs.

 

Ținem pumnii!

 

Foto: Gabriela Cuzepan