De la idei și proiecte, la oameni (I)
July 11, 2016

Cinci istorioare despre motivație, dedicare și imperativul „hai să facem ceva” în educație. Cinci povești, ancorate în cinci proiecte susținute de Fundația Comunitară Sibiu, prin Fondul Științescu. Șapte oameni, educatori pasionați care pot aduce inovarea în educație.

Despre Științescu și ce iese când așezi alături de știință pasiunea, scriam în toamna anului trecut (aici). Programul de finanțare, după prima ediție, trăgea atunci niște linii care se ramificau spornic în 15 proiecte educaționale implementate. Științescu număra aproape 2000 de copii și tineri, care s-au jucat, au experimentat și au fost învățați să se întoarcă către știință pentru a înțelege lumea din jurul lor.

Liniile trase erau niște începuturi de rădăcini stabile ale unei comunități de oameni cu idei, motivați să exploreze mai mult sistemul actual de educație și să caute alternative educaționale. Anume această comunitate în formare, cadrul favorabil creat, unde orice idee inovatoare poate găsi resurse și poate crește într-un proiect de impact, este meritul principal al Fondului Științescu.

Imersată discret în această comunitate, mi-am zis la un moment dat că aș vrea să cunosc cel puțin câteva dintre rotițele umane care au pus în mișcare acele proiecte și idei. Însă de la acea intenție au trecut luni bune, timp în care Fundația Comunitară Sibiu și partenerii săi, au ajuns cu Fondul Științescu în etapa 2.0.

Alte zece proiecte au fost selectate și sunt în proces de implementare. Științescu 2.0 are un centru educațional dedicat științei – Științescu Hub, iar domenile acoperite de proiectele educaționale selectate adăugă un A creativ. Arta își face loc alături de știință, tehnologie, inginerie, matematică(STEM, devenind STEAM), ceea ce promite proiecte mai creative pentru copii și tineri.

În acest răstimp, printre zigzaguri între orele libere din programul fiecăruia, cu discuții la telefon și mesaje pe Facebook, am reușit să întâlnesc și să cunosc șapte dintre oamenii proiectelor Științescu 1.0.

Fiecare intersecție umană îmi descoperea încă un om cu atitudine proactivă, implicat, responsabil. Luni bune m-am simțit un Columb, lumea căruia i se lărgește cu idei noi și optimism. „Faini oameni mai are Sibiul!”, concluzionam în gând, de fiecare dată când îmi luam rămas bun de la un alt om, pe care tocmai îl cunoscusem. Oamenii obișnuiți, cu planuri și idei îndrăznețe, sunt cei care inspiră cel mai mult.

De Teia Brânză, Capital Cultural – citește AICI articolul complet și află cine este educatorul Științescu și care este motivația din spatele derulării proiectelor educaționale. În prima parte, vei face cunoștință cu Eduard Jarnea (Laboratorul lui Ben) și Carina Avram (Stibiu).